Selecteer de taal

Villa Meraki Mariou. Soul. Creativity. Love

Where luxury meets natural harmony


 • Mariou

  Mariou is een dorp op een berghelling, slechts 27 kilometer van de stad Rethymnon. Met uitzicht op de baaien van Plakias en Damnoni, zijn de bewoners gezegend met een oneindig uitzicht op zee. Het is een heerlijke rustige omgeving die zich heel goed leent voor bergwandelingen en het is slechts 15 minuten van het prachtige palmenstrand en klooster van Preveli. Door de kleinschaligheid heeft de regio de gezelligheid die zo kenmerkend is voor Griekenland, terwijl het ook een perfect microklimaat heeft om te overwinteren.

  Plakias

  Plakias, een authentiek Grieks dorpje, ligt in een schitterende baai aan de zuidkust van Kreta. U vindt hier twee stranden en een gezellige boulevard waar u voor een hapje en een drankje terecht kunt in één van de restaurantjes, tavernes en cafés. Daarnaast heeft het centrum diverse winkeltjes, terrasjes en restaurants. In de omgeving liggen prachtige stranden als Ammoudi, Micro Ammoudi, Souda beach en Schinaria beach. Stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. Plakias beach is 800 meter lang en op sommige plaatsen 60 meter breed. Plakias is een prima locatie om een grote deel van de zuidkust van Kreta te ontdekken en om hier in de omgeving te gaan wandelen. Bijvoorbeeld in de vele kloven in de omgeving. Vanaf de top op de berg aan de zuidkant van de baai (204 meter hoogte) heb je het mooiste uitzicht op de baai van Plakias. Ook zijn er vanuit Plakias mooie boottochten te maken. Op www.plakiasboattours.com is hierover meer informatie te vinden.

  Rethymnon

  Rethymnon-stad ligt aan de noordkust van Kreta. De oude stad Rethymnon bestaat uit een wirwar van straten en steegjes, waar gezellige restaurantjes en leuke Griekse winkeltjes te vinden zijn. Ook bezit Rethymnon een prachtig zandstrand waar het heerlijk zwemmen en zonnen is. Bezienswaardigheden van Rethymnon zijn bijvoorbeeld de Venetiaanse haven, het Archeologisch museum, de Rimondi fontein, de Agios Frankiskos kerk en de burcht Fortezza. Dit is een mooie plek om de archeologische overblijfselen van historische waarde te bekijken. Tevens biedt bezoek aan dit fort de kans om te genieten van het uitzicht over de stad Rethymnon.

  In het oude centrum vind je de betere tavernes en restaurants. Omdat Rethimnon een grote universiteit heeft, zijn de terrasjes vrijwel het hele jaar door goed gevuld en zijn de prijzen van gerechten en drankjes relatief laag. Terrasjes vind je vaak in de smalle oude steegjes, versierd met paarse of wijnrode bougainvilles of ze zijn gelegen in een kleine stadstuin.

  Sfakia

  Sfakia (Chora Sfakion). Sfakia is een bergachtig gebied dat in het zuidwesten van Kreta in het departement Chania ligt. Sfakia omvat onder andere de zuidelijke kant van de bergen Lefka Ori (de Witte Bergen). Het is een vrijwel onaangetast gebied met hoge bergen, bergkloven, hoogvlaktes en een ruige kustlijn. De naam Sfakia is afkomstig uit het oude Griekse woord “Sfax”, dat bergkloof betekent.

  Chora Sfakion is het traditionele dorp dat de 'hoofdstad' is van de regio Sfakia. De mensen van Sfakia staan bekend om hun respect voor oude tradities en ongerepte natuur. Deze mensen staan tevens in Griekenland bekend als het volk dat zich niet onderwerpt. De route naar Chora Sfakion is adembenemend mooi, vooral het laatste stuk, met de Libische zee in de verte en het zicht op de steile afgronden van de bergen, is onvergetelijk.

  Chora Sfakion heeft het door de komst van het toerisme een aantal veranderingen doorgemaakt. Er zijn restaurants, taverna’s en souvenirwinkeltjes geopend en daarnaast zijn er wat hotels gebouwd. In Chora Sfakion, waar tegenwoordig ongeveer 300 vaste inwoners wonen, is een klein haventje. Hier zul je vissersbootjes en passagiersboten zien. De passagiersboten varen vanaf hier naar onder andere het pittoreske Loutro, het strand van Agia Roumeli (het begin/einde van de Samariakloof in het zuiden), Sougia, Paleochora en naar het eilandje Gavdos.

  Loutro

  In het zuiden van Kreta vind je het mooie dorpje Loutro. Loutro is een romantisch dorp, gelegen in de beschutting van de baai, onderaan de uitlopers van de Lefká Ori. Rondom de haven vind je diverse gezellige tavernes waar je heerlijk kan eten terwijl je uitkijkt over de mooie baai. Ook vind je in Loutro een drietal kleine maar goed voorziene minimarktjes en een leuke souvenirwinkel. Doordat Loutro alleen via de boot vanuit Sfakia of wandelend vanuit Anopolis te bereiken is, vind je er geen auto’s. Heerlijk rustig dus! De veerboten vanuit Sfakia komen enkele malen per dag langs, vaak gevuld met wandelaars onderweg naar of vanaf de Samariakloof.

  Frangokastello

  Frangokastello is een klein dorpje (150 inwoners) op Kreta, niet ver van Sfakia (15 kilometer) en Chania stad (85 kilometer). Het ligt aan de zuidkust van het eiland. Het is bekend vanwege het kasteel dat zich hier bevindt. Het kasteel heette oorspronkelijk ‘Agios Nikitas’, later hebben de lokale dorpsbewoners de naam veranderd naar "Het kasteel der Franken". In 1371 is men gestart met de bouw hiervan om zich tegen zee piraten te beschermen. Tijdens de Turkse bezetting hebben Griekse opstandelingen het kasteel gebruikt om zich tegen de Turken te verdedigen. Andere bezienswaardigheden in de streek zijn het Heilige Klooster van Agios Charalambos, de resten van de Oudchristelijke basiliek van Agios Astratigos (6e eeuw) en de ruïnes van de kerk van aartsengel Michail (14e eeuw). Nabij het dorp Nomikiana bevindt zich in een grotopening onder een rots de kerk van Agia Zoni. Nabij het dorpje Kapsodasos bevindt zich de grot Agiasmati (Oog van de Heilige Vrouw). Ieder jaar wordt in Frangokastello op 15 september het feest van Agios Nikitas gevierd.

 • Damnoni

  Het strand van Damnoni ligt aan de zuidkust van Kreta, op ongeveer zes kilometer ten oosten van Plakias. Damnoni ligt in een baai en heeft een erg mooi zandstrand, dat pas de laatste jaren toeristisch ontwikkeld is. De omgeving en het strand van Damnoni zijn schitterend. De bergen in het achterland zijn ruig en er zijn imposante kloven. Voor wandelaars is dit een fantastisch gebied. Ook voor nudisten is er op een kleine loopafstand een kleiner strand tussen de rotsen. Verschillende watersporten behoren tot de mogelijkheden, waaronder snorkelen.

  Ammoudi

  Het strand van Ammoudi ligt iets verder oostwaarts ten opzichte van Plakias en is een heerlijke plek om te vertoeven en vooral voor mensen met kinderen, omdat de zee heel langzaam dieper wordt. Het is er schoon en heeft een mooi uitzicht en is nog niet overladen met toeristen.

  Mikro Ammoudi of Ammoudaki

  Dit is een klein en mooi strand in buurt van Plakias, tussen de stranden van Damnoni en Ammoudi. De kust is bedekt met dik wit zand, terwijl het water turkoois en kristalhelder is. In het westen is er een grot met kristalhelder blauw water en een klein strand op de achtergrond. Het strand van Mikro Ammoudi is niet georganiseerd, maar er is een taverne die koffie, frisdrank en snacks levert, terwijl het ook ligbedden verhuurt aan de bezoekers van het strand.

  Mikro Ammoudi is een favoriete bestemming van nudisten, maar het gebruik van het strand door anderen is niet verboden. Als je niet graag tussen nudisten bent, dan zijn er naast de deur nog diverse andere prachtige stranden.

  De toegang tot Mikro Ammoudi is gemakkelijk via de weg die begint vanuit het dorp Lefkogia. De weg eindigt op een plateau dat tevens de parkeerplaats is. Vanaf dat punt leidt een smal pad naar het strand.

  Skinaria

  Skinaria vind je nog verder oostelijker ten opzichte van Plakias, een paar kilometer ten zuiden van het dorp Lefkogia. Vanuit Lefkogia rij je over een nogal smalle en daardoor wat uitdagende weg naar het strand. Onderweg kom je als je goed oplet aan de linkerkant nog een mooie grot tegen. Pas wel op voor de vele schapen en gieten die je onderweg kan/gaat tegen komen!

  Skinaria is een klein strand met zacht zand en fijne kiezelstenen en helder en diep water. Door dit diepe en vooral heldere water, je kijkt makkelijk 40 meter van je af, water is Skinaria populair bij duikers en snorkelaars en wordt dit ook vaak als duikspot gebruikt bij georganiseerde duiktrips. De rotsachtige zeebodem is rijk aan zeeleven zoals murenes inktvis en nog vele andere fraaie soorten.

 • Spili (18 km)

  Spili is een bergdorp op Kreta. Er zijn meerdere redenen waarom juist Spili de moeite van het bezoeken waard is. Ten eerste is het dorp opmerkelijk groen. Dat komt vanwege de ligging aan de voet van het Kedros-gebergte, waardoor er in Spili meer water terecht komt dan in veel andere plaatsen. Ten tweede vind je hier het klooster van Spili. In tegenstelling tot sommige andere kloosters op Kreta is dit klooster nog volop in gebruik. Als je Spili vanuit de westelijke kant binnenrijdt dan trekt dit complex meteen de aandacht. Het klooster is gratis toegankelijk. Je kunt natuurlijk niet de vertrekken zien waar de kloosterlingen wonen, maar een bezoek aan de kerk is wel mogelijk. Geniet vooral eventjes van het mooie uitzicht over de vallei en op de twee kleine byzantijnse kapellen die bij de ingang van het klooster staan. Er staat overigens in het hart van Spili ook een tweede kerk.

  Een andere bezienswaardigheid in Spili is de Venetiaanse fontein. Deze Kefalovrissi fontein bestaat uit negentien leeuwenkoppen waaruit drinkbaar water stroomt. Dit koele bronwater biedt in de zomermaanden een aangename verkoeling.

  Spili ligt op de route van Rethymnon naar Agia Galini. Voor mensen die een dagje op pad zijn en daarbij deze route volgen, is Spili een populaire plek om eventjes te eten of wat te drinken. In de vele op toeristen gerichte winkeltjes kun je allerlei Kretenzer souvenirs kopen zoals olijfolie en handwerk.

  Preveli (10 km)

  Preveli is een trekpleister aan de zuidkust van Kreta. Je vindt hier twee oude kloosters (Kato Moni en Piso Moni) en een mooi zandstrand met rivier en palmenbos (Palm Beach). Het palmbos en strand van Preveli liggen aan het einde van de Kourtaliotikokloof.

  Kourtaliotikokloof (6 km)

  In het zuiden van Rethimnon vind je deze indrukwekkende kloof. Als je met de auto er naartoe rijdt, is het wisselende landschap onderweg alleen al een prachtig schouwspel. Opvallend is dat het vooral meer groen is ten opzichte van de omgeving van Heraklion. Halverwege de kloof is een uitkijkplateau gemaakt. Hier kun je de auto ook gemakkelijk parkeren. Er is genoeg ruimte om even een stop te maken. Let wel op de harde wind. Hoofddeksels en zonnebrillen goed vasthouden dus. Wandelroutes staan niet aangegeven. Met kinderen deze wandeling gaan doen is geen optie omdat op sommige plekken het water tot de heupen kan reiken. Het eindpunt is Preveli beach, waar de rivier van de kloof uitmondt in zee. Een pittige wandeling van ruim 14 kilometer, maar zeer zeker een prachtige ervaring. Je kunt hier gerust een halve dag voor uittrekken.

  Gavdos

  Gavdos is het meest zuidelijk gelegen eiland van Griekenland. Gavdos bevindt zich 35 km van Kreta (Sfakia) en 241 km van Afrika. De oppervlakte van Gavdos is ongeveer 37 vierkante kilometer. Het hoogste punt is 345 meter, dat is de berg Vardia. De beste manier om het eiland te bezoeken is om een auto te huren en naar Chora Sfakion (ligt op 43 km van Mariou) te rijden en van daaruit de boot te pakken. Gavdos is een heel mooi eiland met prachtige stranden, super helder zeewater en veel ceder- en dennenbomen. Er wonen ongeveer 50 mensen, er is een aantal kamers te huur en er zijn kleine hotelletjes, taverna's en cafés.

  Door de centrale mediterrane ligging van Gavdos is het eiland een ideale stopplaats voor vogels die tussen Afrika en Europa trekken. Gedurende het jaar is er weinig regenval op Gavdos, maar het landschap is in het voorjaar en aan het begin van de zomer toch nog vrij groen. De paar rivieren die er in de winter zijn, hebben in de zomer geen water omdat de normale gemiddelde temperaturen oplopen tot 35 à 40° C.

  Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Gavdos is de natuurlijke boog die bekend staat als Tripiti, deze is enkel per boot bereikbaar. Bovenop de Tripiti-rotsen staat een sculptuur van een stoel, met daarop de tekst ‘zuidelijkste punt van Europa’.

  Matala (68 km)

  Matala is een badplaats aan de zuidkust van Kreta. Matala werd wereldberoemd door de unieke ligging tussen de krijtrotsen, waarbij talrijke gaten deze plaats een karakteristiek gezicht geven. In de jaren zestig was Matala het domein van de hippies, toen de hippies hier nog kwamen, verbleven ze in deze grotten. De hippies waren echter niet de eersten die gebruik maakten van deze grotten, of van dit prachtige strand. De mythologie zegt dat Zeus - in de gedaante van een stier - de prinses Europa op zijn rug naar het strand van Matala heeft gebracht. In het tijdperk van de Minoïers - de Bronstijd Beschaving van Kreta - diende Matala als de haven van het Paleis van Phaistos. Later, in de Romeinse tijd, was dit de haven van Gortyn. Historici schatten dat de grotten werden gebruikt als graven in de Romeinse of christelijke periode. Dit gebied was zeker bewoond, zoals ook blijkt uit de ruïnes onder de zee. Je kunt ze zien als je gaat snorkelen in de baai van Messara.

  Het dorp is bereikbaar vanaf Mires en vanaf Festos. Hoe dichter men naar Matala komt, hoe meer de bergen links en rechts naar elkaar toekomen. De prachtige baai waar Matala aan ligt, is smal en opent zich naar het westen, wat de bezoekers en inwoners van Matala iedere avond een adembenemende zonsondergang bezorgt.

  Lake Kournas (38 km)

  Het meer van Kournas (Grieks: λίμνη κουρνά is het enige zoetwatermeer op Kreta. Het meer ligt in een prachtig landschap, gelegen in een vallei tussen de heuvels in de prefectuur Chania (west-Kreta) ongeveer 4 km ten zuidoosten van het dorp Georgioupoli en ten westen van de stad Rethimnon. Het meer van Kournas is relatief klein, met een maximale lengte van 1.087 m en een maximale breedte van 880 m. Het heeft een oppervlakte van 579.000 vierkante meter. en is over het algemeen ondiep, 22,5 m op het diepste punt, terwijl het ongeveer 20 m boven zeeniveau ligt. In het meer van Kournas komen aparte planten en dieren voor. In het water leven veel schildpadden, vissen en ringslangen. Rondom het meer leven veel vogels. Het meer leent zich uitstekend om in te zwemmen, snorkelen en waterfietsen.

  Aradenakloof (60 km)

  Een van de meest spectaculaire natuurlijke bezienswaardigheden van Kreta is de kloof van Aradena, gelegen in het zuidwesten van het eiland. De kloof ligt een vrij afgelegen gebied van de provincie Chania en op een paar kilometer van het dorp Loutro. De smalste delen van deze kloof worden verbonden door een imposante brug naar de witte bergen, naast het verlaten dorp Aradena. Tijdens uw verkenningstocht door de kloof komt u ook Behalve interessante planten- en diersoorten ontdekt u ook plaatsen, zoals het fascinerende verlaten dorp Aradena. De gehele wandeling (een hike met veel stenen) is 16-18 kilometer lang. De meeste mensen maken echter maar een halve wandeling, vanaf de brug over de kloof tot aan de zee, waar het kleine Marmara-strand te vinden is. Vanaf Marmara is het mogelijk om per boot weer terug te gaan richting Loutro of Sfakia.

  Imbroskloof (49 km)

  De Imbroskloof ligt in de buurt van Frangokastello in het zuiden van Kreta, in het gebergte de Witte Bergen (Lefka Ori) en loopt van het dorpje Imbros op de Askifou-hoogvlakte naar Komitades dat vlak bij de Libische Zee ligt. Daar vind je diverse taverna’s waar je terecht kunt voor een lunch of een drankje. Van daaruit kun je je ook laten brengen naar de ingang van de kloof. De Imbroskloof is een diepe kloof, die miljoenen jaren geleden is ontstaan doordat rivierwater zich een weg door het gesteente heeft gebaand en is zo’n zeven kilometer lang. In de kloof wandel je tussen metershoge rotswanden en zie je bijzondere rotsformaties. Er groeien diverse kruiden, zoals tijm. Met een beetje geluk spot je ook de zeldzame Kri-Kri geit. Deze wilde geit komt alleen voor op Kreta en de enkele omliggende eilanden. De complete wandeling duurt gemiddeld zo’n 2 tot 3 uur.